Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń z prosa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

proso 180 gram
mleko 3 szklanki
skórka z cytryny
cynamon 1 kawałek
sól
cukier 2 łyżki
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: budyń z prosa

Proso zalać wrzącym mlekiem i odcedzić po 5 minutach. Następnie krótko gotować mleko ze skórką z cytryny, utartym cynamonem, solą i cukrem, dodać proso i pozostawić 20 minut na małym ogniu. Odstawić, by nieco przestygło. Roztrzepać żółtko z 2 łyżeczkami zimnej wody i dodać do masy z prosa. Ubić na sztywno białko i ostrożnie wymieszać z budyniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 09.04.2011 07:42
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak