Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegus z gruszkami

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól 1/3 łyżeczki
tłuszcz 200 ml
cukier 1 i 1/3 szklanki
mak niebieski 1 szklanka
mleko 200 ml
rum 2 łyżki
gruszki 4
cukier puder do oprószenia:

Przepis i sposób przygotowania na: Piegus z gruszkami

Jajka wybiłam oddzielając żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywno pod koniec dodając 1/3 szkl. drobnego cukru.
W drugiej misce utarłam do białości żółtka ze szklanką cukru. Następnie dodawałam stopniowo mąkę, przesianą razem z proszkiem do pieczenia i solą, na zmianę z mlekiem i tłuszczem - można dać roztopione, przestudzone masło albo margarynę, ale równie dobrze może być olej roślinny. Ma koniec dosypałam suchy mak i wlałam rum. Delikatnie, łyżką, wmieszałam ubitą pianę.
Masę przelałam do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o śr. 28cm. Na wierzchu położyłam połówki obranych gruszek. Nacięłam je z wierzchu żeby po upieczeniu ładnie wyglądały, ale na nic się to nie zdało bo całkiem się zatopiły w cieście :-)
Formę wstawiłam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekłam ok. 1 godziny - trzeba ciasto sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem - jeśli patyczek wkłuty w środek po wyciągnięciu jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Po przestygnięciu posypałam wierzch cukrem pudrem.

Do odmierzania składników użyłam szklanki o poj. 200ml

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 07.02.2017 13:34
świetne ciasto
Bożena Matuszczyk 28.01.2017 23:56
Fajny ciekawy przepis.;)
dodi 12.10.2016 18:59
muszę zrobić
IZABELA29 22.09.2016 22:37
Proste pyszne
pestka 09.08.2016 07:38
wygląda bardzo smacznie
Klausia 11.02.2016 23:01
świetne jest :)
Futka 24.09.2015 11:14
Pyszności! Niebo dla podniebienia :)
IZABELA29 28.05.2015 11:04
przepyszne ciasto
ben-ka 09.05.2015 10:16
Dawno nie piekłam tego ciasta, a z dodatkiem gruszek, to jeszcze nigdy.
Iwona32 18.01.2015 22:18
bardzo fajnie:)
as28 17.01.2015 21:10
mniam mniam
Stenka 17.01.2015 13:28
Dawno nie robiłam pieguska
Ada-Gaba 10.01.2015 21:52
Pyszny deser
ben-ka 08.01.2015 09:21
Ciekawy ten dodatek gruszek, mnie by smakował taki piegusek:)
Ada-Gaba 04.01.2015 18:45
smakowite ciasto
SmacznaPyza 12.10.2013 20:50
a mnie czasami pęka i nie widzę w tym nic złego - to tylko ciasto a i tak smak jest najwazniejszy
Smaczna_B 11.10.2013 18:03
i to ma być ciasto? chyba to jakiś zakalec , mi nigdy piegusek nie pęka , nawet nie wiesz ,jak piec ,żeby nie pękł
Magula 11.06.2012 12:57
super przepis
Allice 18.09.2011 13:09
smakowite ciasto
monika141 11.09.2011 08:17
fajne ciacho
Misia90 06.09.2011 20:03
ekstra
Marysia 06.09.2011 19:52
super
Karolina69 06.09.2011 19:43
fajne
Ela20 08.07.2011 09:41
cudownie wygląda :)
MAŁY 13.05.2011 23:36
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak