Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek stefankowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 19 dag
cukier puder 16 dag
masło 16 dag
jajko 4 sztuki
masło 24 dag
cukier puder 12 dag
jajko 3 sztuki
kakao 2 dag
spirytus 1 łyżka
polewa czekoladowa 1 tabliczka/opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek stefankowy

SKŁADNIKI OD 1-4 SĄ NA CIASTO STEFANKOWE.
SKŁADNIKI OD 5-10 SĄ NA KREM.

Masło z cukrem utrzeć tak, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany, powoli-ciągle ubijając-dodawać jajka, na końcu wsypać mąkę i lekko wymieszać. Z ciasta upiec 3 jednakowe placki.
Przeznaczone na krem masło utrzeć i dodawać do niego stopniowo ubite na parze jajka z cukrem, kakao i spirytus. Ostudzone placki przełożyć kremem, ostatni posmarować kremem także z wierzchu i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu oblać mazurek rozpuszczoną czekoladą i przed podaniem znów ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak