Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek paryski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 11 dag
masło 7 dag
cukier puder 4 dag
jajko 1 sztuka
mleko lub śmietana 1 łyżka
mąka 6 dag
cukier 5 dag
masło 5 dag
jajko 2 sztuki
dżem

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek paryski

SKŁADNIKI OD 1-5 SĄ NA CIASTO KRUCHE.
SKŁADNIKI OD 6-11 SĄ NA CIASTO MAŚLANE.

Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajko i śmietanę. Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki. Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka. Na kruche ciasto nałożyć warstwę dżemu, a na dżem ciasto maślane (utrzeć masło z cukrem, dodając jajka, a na końcu mąkę). Brzegi obramować wałeczkiem z kruchego ciasta. Mazurek wstawić do gorącego piecyka na 15-20 minut, po ostudzeniu oblać lukrem i udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak