Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawki na bezach

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 5 sztuk
cukier 20 dag
gorzka czekolada 5 dag
tłuszcz do formy
truskawki 75 dag
śmietana kremówka 10 dag
jajko 1 sztuka
sok z czerwonej porzeczki 1 szklanka
czerwona polewa do tortów 1 opakowanie
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
skórka cytrynowa 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki na bezach

SKŁADNIKI OD 1-4 SĄ NA BEZY.
SKŁADNIKI OD 5-13 SĄ NA NADZIENIE.

Spód z bezów najlepiej jest sobie przygotować już poprzedniego dnia. W tym celu należy bardzo sztywno ubić jajko. W trakcie ubijania wsypywać stopniowo cukier.
Napełnić 2/3 masy bezowej szprycę z normalną nasadką. Wycisnąć na blachę, wyłożoną pergaminem (przedtem należy lekko nasmarować go tłuszczem), okrągły spód o średnicy ok 26 cm (najlepiej zrobić to wykonując spiralne ruchy). Resztą pianki napełnić szprycę o nasadce w kształcie gwiazdki, wycisnąć na spodzie falisty brzeg.
Wstawić blachę do lekko nagrzanego piekarnika, (ewentualnie uchylić jego klapę tak, aby temp w środku wynosiła ok 50 stopni C). Suszyć spód bezowy, nie rumieniąc, ok 4 godzin.
Wyjąć, dobrze ostudzić. Posmarować cienko rozpuszczoną czekoladą, odstawić do zastygnięcia.
Na nadzienie: namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Oddzielić białko od żółtka. Rozetrzeć żółtko z cukrem na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać sok i otartą skórkę z cytryny. Rozpuścić żelatynę w odrobinie ciepłej wody, dokładnie rozmieszać z utartą masą.
Ubić (oddzielnie!) białko oraz śmietanę. Dodać do masy bitą śmietanę, a następnie pianę. Posmarować spód bezowy kremem cytrynowym. Truskawki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Rozłożyć owoce na bezach. Zmieszać polewę do tortów ze szklanką soku porzeczkowego (lub wiśniowego), zagotować stale mieszając. Zgęstniała masą polać truskawki, odstawić całość do zastygnięcia.
Torcik bezowy podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 26.08.2011 13:49
smaczne
agata1722
agata1722 26.08.2011 13:48
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak