Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z kurczakiem i brokułami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż biały 1 szklanka
pierś z kurczaka 0,5
bulion warzywny 2 szklanki
sól
pieprz
oliwa
masło 2 łyżki
brokuły 4 różyczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z kurczakiem i brokułami

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy do ścięcia się mięsa. Brokuły wrzucić na 3-5 minut do wrzącej, osolonej wody - nie gotować ich, mają się tylko rozmrozić, odcedzić, podzielić na mniejsze różyczki. Ryż dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym wrzucić na roztopione masło, podsmażyć na małym ogniu, stale mieszając, aby ryż nie przywarł do dna. Następnie zalać bulionem warzywnym, dodać podsmażonego kurczaka i brokuły. Gotować do momentu całkowitego wsiąknięcia płynu przez ryż, co jakiś czas mieszając. Podając, można oprószyć startym żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jerry1 02.02.2012 14:04
smaczne
Edyta-25 25.07.2011 18:06
Fajny i prosty przepis
Zoso 06.06.2011 20:07
smaczne danie
Natalia/tubisiek 27.04.2011 18:49
ciekawy przepis.. muszę spróbować
bami 27.03.2011 20:23
Bardzo się cieszę, że smakowało :D i że mogłam pomóc wskazówką :)
kome 27.03.2011 03:05
Dodam jeszcze dla tych co mają wątpliwości ( misia53),że nie rozpada się , bo wczoraj wieczorem robiłam i bardzo smakowała nam wszystkim a twoja informacja bardzo się przydała .
kome 27.03.2011 01:56
dziękuję za odpowiedz
bami 26.03.2011 17:05
@misia53, jeśli nie ugotujesz go przed dodaniem, ale tylko rozmrozisz, to nie powinien się rozpaść - zauważ, że mi się nie rozpadł - widać to na zdjęciu głównym :)
misia53 26.03.2011 13:54
Smaczy, tylko boję się czy ten brokuł się nie rozlezie podczas mieszania ryżu...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak