Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Płocie opiekane marynowane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płocie 1 kg
mąka 5 łyżek
olej do smażenia
ocet 10 % 2 szklanki
woda 2 szklanki
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka
marchewka 5 plaster
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Płocie opiekane marynowane

Płocie czyścimy, myjemy, odcinamy głowy i płetwy ogonowe. Każdą rybę nacieramy wewnątrz przyprawą do ryb, następnie dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ryby po 5 minut z każdej strony. W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem, zielem, liściem, pokrojoną w plastry cebulą i marchewką. Gdy się zagotuje, wlewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia. Ryby układamy w słoju i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słój i stawiamy go na zakrętce. Gdy wystygnie – wkładamy do lodówki minimum na 1 tydzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

koala 24.06.2012 00:44
exstra
Renata16 13.05.2012 16:03
wspaniałe te płocie rybne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak