Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka konserwowa z akcentem miodowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet 10 % 0,5 l
miód 200 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
woda 1,5 (źródlana)
Liść laurowy suszony Prymat 7 szt
Ziele angielskie całe Prymat 21 szt
papryka czerwona 2,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka konserwowa z akcentem miodowym

Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć nasiona. Umyć. Odkroić z obu stron zagięte końcówki, resztę pokroić w paski o szerokości ok. 3 cm. Przygotować 7 słoików o pojemności 0,6 l. Do każdego wrzucić po 1 liściu laurowym i po 3 ziela. Paski papryki ułożyć ściśle w słoikach.
Przygotować zalewę: zmieszać ze sobą ocet, wodę, miód i sól. Zimną zalewą zalać paprykę. Pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania. Dzięki temu papryka jest chrupiąca.

Ścięte końcówki ułożyć w osobnym słoiku, zalać zalewą i zapasteryzować. Można ich użyć np. do sałatek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 18.09.2012 21:41
ja pozostałe kawałki z papryki kroję jeszcze drobniej w osobne słoiki i mam już gotowa surówkę
koala 27.06.2012 14:37
ekstra :-)
Renata16 19.05.2012 00:59
no super papryczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak