Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wieprzowa na święta

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 2 kg
cebula 2 sztuki
czosnek ząbki 4 sztuki
sok jabłkowy 5 łyżek
ziarna jałowca 10 sztuk
kminek o,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
cynamon Prymat 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
dżem z czarnej porzeczki 2 łyżki
jabłko winne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wieprzowa na święta

Rozbić ziarna jałowca,czosnek utrzeć z solą i jałowcem.Mięso umyć i po tej stronie gdzie jest tłuszczyk naciąć w kratkę.Całość natrzeć mieszanką przypraw,zwinąć w folię i wstawić do lodówki na całą noc.Po tym czasie mięso nasmarować dżemem,oprószyć pieprzem,cynamonem,kminkiem,ostrą papryką i skruszonymi liśćmi laurowymi.Mięso ułożyć w brytfannie,a wkoło niego położyć kawałki cebuli i podlać sokiem jabłkowym.Piec około 40 minut.Dołożyć ćwiartki jabłek i gdy mięso się zarumieni,przykryć folią i piec jeszcze około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 28.08.2013 20:41
brzmi pysznie
MartaKarasia90 25.11.2012 15:28
tez taką robimy ;)
bercik1 09.04.2012 22:44
Taka domowa jest najlepsza.
Motorek 21.03.2012 10:32
extra
Karmel 29.01.2012 14:01
piekna
Dorian 05.11.2011 20:46
domowa wedlinka najlepsza
Marzena34 14.09.2011 12:17
na elegancki obiad
rzenia15 12.09.2011 16:39
swojska szyneczka najlepsza
smakoszek 16.07.2011 14:56
extra
Justyna Jussstiii 28.06.2011 08:37
super
Edyta38 09.06.2011 09:15
pyszna
kanu83 30.05.2011 21:53
super
Ania67 31.03.2011 19:01
Polecam
Danuta8 27.03.2011 13:22
pycha
Krystyna32 27.03.2011 08:30
na pewno zrobię
Dorota59 26.03.2011 12:21
pyszna taka pieczeń-już nie mogę doczekać się świąt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak