Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piętrowy tort waniliowo-kokosowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
cukier 2/3 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
olej 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
Krem:
mleko 1 i 2/3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
budyń waniliowy 2 szt
masło roślinne 30 dkg
truskawki 10 dkg
wiórki kokosowe 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: piętrowy tort waniliowo-kokosowy

Oddzielamy żółtka od białek,białka ubijamy z cukrem i łączymy z żółtkami,dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,wlewamy olej i dokładnie mieszamy.Ciasto przekładamy do dwóch tortownic o śr 26 cm i 16 cm wyłożonych pergaminem,pieczemy w 170 stopniach przez 45 min.Gdy ostygną obydwa biszkopty przecinamy na dwa placki.Gotujemy budyń,studzimy go i ucieramy z masłem.Wiórki kokosowego rumienimy na patelni bez tłuszczu.Krem budyniowy mieszamy z 2/3 wiórków,trochę kremu zostawiamy do dekoracji a resztą przekładamy biszkopty i smarujemy też boki i wierzch.Resztą wiórków obsypujemy boki ciast.Ustawiamy jedno na drugim i dekorujemy rozetkami kremu i truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 22.08.2011 07:22
mnaim
Krystyna32 08.06.2011 00:09
pychotka
halinka1011 26.03.2011 10:14
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak