Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledź po królewsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

matiasy 1/2 kg
cebula 15 dkg
liść kafiru 2 szt
Pieprz biały mielony Prymat
olej słonecznikowy
prawdziwki 5 marynowane
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śledź po królewsku

Matiasy płuczemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 2 godziny. Osączamy, kroimy w ok. 3 cm dł. dzwonka. Cebulę kroimy w piórka, grzyby w plasterki. Na dnie słoika (o pojemności 0,9 l) kładziemy liść Kafiru i 3 kulki ziela angielskiego. Następnie układamy warstwami: cebulę, śledzie i grzyby. Ostatnią warstwą ma być cebula. Na wierzch sypiemy pieprz i kładziemy liść oraz pozostałe ziele. Śledzie lekko ugniatamy w słoiku. Zalewamy olejem (należy olej wlewać stopniowo, gdyż powoli ścieka on do dna słoika). Odstawiamy do lodówki na 2-3 tygodnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pigila
pigila 08.11.2011 20:17
pierwszy raz czytam taki przepis
pigila
pigila 08.11.2011 20:17
pierwszy raz czytam taki przepis
Henryka2 26.03.2011 00:33
Wyglądają pięknie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak