Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki - kreple

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dkg
cukier waniliow 1 szt
mleko 0,5 l
żółtko jajek 6 szt
jajko 2 szt
cukier 2 szklanki
powidła śliwkowe do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki - kreple

Mleko podgrzać,roztopić masło, pokruszyć drożdże, dodać trochę mąki aby uzyskać jednolity zacier, zostawić na tak długo aż podrośnie. Wsypać mąkę do miski dodać zacier, ubite z cukrem jajka, roztopione masło, resztę mleka. Ciasto wyrabiać tak długo aż pojawia się pęcherzyki powietrza. Wstawić do ciepłego miejsca, aby podwoiło swoją objętość. Wałkować na stolnicy ciąć 1 cm placki, na środku placków nakładamy marmoladę pomieszaną z powidłami i formujemy kółeczka. Układamy na stolnicy aby ponownie urosły, następnie smażymy w głębokim oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 06.06.2012 08:36
super
magical66 14.07.2011 21:50
fajne pączusie
alaaa 03.07.2011 16:00
smaku domowych krepli nic nie zastąpi,super przepis
IKrakowianka 19.04.2011 22:01
świetne!
Edyta38 13.04.2011 21:01
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak