Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pastrami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 20 dkg
czosnek 5 ząbków
cukier 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 3 łyżki
wołowina 2 (chuda, pieczeniowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Pastrami

Surowe mięso nacieramy 5 dkg soli. Odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc). Czosnek miażdżymy i mieszamy z pozostałą solą, cukrem i pieprzem. Następnego dnia mięso dokładnie płuczemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw. Wkładamy do szklanego naczynia i odstawiamy do lodówki na 14 dni (codziennie odwracamy). Wycieramy do sucha i kładziemy na kratce w uchylonym, zimnym piekarniku, aby mięso wyschło. Wędzimy na zimno ( w temperaturze poniżej 60 stopni) przez 5 godzin. Następnie mięso wkładamy do wrzącej wody i parzymy do miękkości (przez 2 – 3 godziny).
Podajemy na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 18.02.2012 20:37
Super pomysł.
polly66 10.02.2012 13:50
pracochłonne ale warto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak