Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Elegancki zwijak drożdżowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło lub margaryna 2 czubate łyżki
drożdże 2-3 dag
mleko 1 szklanka
mąka 1/2 kg
cukier 3 czubate łyżki
morele 850 ml puszka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
konfitury morelowe 1 słoik
żółtko jajek 1 sztuka
jajko 1 sztuka
sok z cytryny 2 łyżki
orzechy włoskie 10 dag
cukier puder 3 czubate łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Elegancki zwijak drożdżowy

1. Masło (margarynę) roztopić i przestudzić. Drożdże zalać letnim mlekiem, dodać odrobinę cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.
2. Połączyć z resztą mąki, cukru, mleka, wbić jajko i wyrobić na gładka masę. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
3. W tym czasie odsączyć na sicie morele, pozostawiając 2/3 do dekoracji. Pozostałe drobno posiekać.
4. Posiekać orzechy.
5. Połączyć: konfitury, posiekane orzechy, rozdrobnione morele, bułkę tarta. Trochę orzechów pozostawić do przybrania.
6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować. Nałożyć przygotowaną masę, zwinąć i uformować zgrabny wałeczek, zlepiając jego końce.
7. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem i znów odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
8. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok 45 minut.
9. Po 15 minutach pieczenia nakryć ciasto pergaminem, aby nie przypalił się wierzch.
10. Kiedy zwijak przestygnie posmarować go lukrem, przygotowanym z sosu cytrynowego i cukru pudru, ozdobić kawałkami moreli i orzechów.
11. Zamiast moreli można użyć innych owoców łącząc je z dżemem o tym samym smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak