Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe uniwersalne

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 kg
mleko 0,5 l
margaryna 10 dkg
drożdże 8 dkg
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe uniwersalne

Mleko zagrzać, drożdże rozrobić z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Z mleka, drożdży i niewielkiej ilości mąki zrobić zaczyn. Dodać żółtka utarte z cukrem, roztopioną margarynę i dodając stopniowo mąkę wymieszać ciasto o niezbyt twardej konsystencji. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aguus 26.03.2011 09:24
przepis warty wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak