Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe kwiatki

3.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
drożdże 50 gramów
maślanka 1 szklanka
margaryna 200 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe kwiatki

Maślankę lekko podgrzać. Połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, dodać posiekaną margarynę, 2 żółtka, 1 jajko oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Następnie z ciasta formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Smarować białkiem i obtaczać w sezamie, maku lub pestkach słonecznika. Tak przygotowane kuleczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kształt kwiatka, tak aby stykały się ze sobą. Ostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut aż do przyrumienienia. Z tych proporcji wychodzi ok. 8-10 sztuk kwiatków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.01.2013 09:53
doskonałe na śniadanko
banditka 09.05.2011 21:11
buleczki takie kiedys pieklam :) fajne
Mariusz10 11.04.2011 22:48
świetne!
Agnieszka_B 26.03.2011 13:03
Uwielbiam wypieki drożdżowe, a kwiatuszki - przecudne:)
aguus 26.03.2011 09:23
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak