Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gomółki koszalińskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

leszcz 1,5 kg
woszczyzna 250 g
jajko 4 szt
mleko 1 szkl
masło 50 g
cukier do smaku
sól do smaku
cytryna do dekoracji
sałata do dekoracji
Żelatyna wieprzowa Prymat
bułka 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gomółki koszalińskie

Leszcza oczyścić,opłukać i wyfiletować,wyjąć ośći ,mięso zemleć wraz z namoczoną i odciśniętą bułką,cebulę obrać,pokroić i podsmażyć na maśle i również zemleć,włoszczyznę obrać,opłukać i zetrzeć na tarce w paski,wstawić do naczynia ,zalać wodą,osolić i gotować,następnie wyrobić masę z ryby,bułki,cebuli,jajek,dodać pieprz i sól,żelatynę namoczyć w małej ilośći zimnej wody,zrobić z masy okrągłe porcje,wrzucić do wywaru,gotować 20 min,dodać rozpuszczoną żelatynę ,doprawić do smaku,,odstawić w zimne miejsce ,gdy galaretka stężeje ,wyjąć z naczynia gomółki wraz jarzynami i galaretą,udekorować listkami sałaty i plasterkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 27.02.2012 08:20
fajna nazwa
Wacław 20.12.2011 19:13
fajne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak