Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pierogowe elastyczne

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 250 g
mleko 40 ml
woda 50 ml
masło klarowane 1 łyżka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pierogowe elastyczne

Do mąki przesianej przez sito dodajemy gorące mleko, solimy i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut i dolewamy ciepła wodę i wyrabiamy energicznie ciasto. Odczekujemy znowu kilka minut i dodajemy masło sklarowane i ponownie ugniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut i wałkujemy. Następnie za pomocą szklanki odciskamy „kółeczka” i nadziewamy ulubionym nadzieniem. Podana ilość składników jest na ok. 25-30 pierogów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 08.04.2011 09:13
fajny przepis
Iwona51
Iwona51 29.03.2011 11:40
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak