Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek śniegowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skladniki w przepisie

Przepis i sposób przygotowania na: Placek śniegowy

Ciasto:
5 żółtek utrzeć z 10 dkg cukru, dodać 5 łyżek wody. Z białek ubić pianę dodając 10 dkg cukru. Ubitą pianę dodać do utartych żółtek i 16 dkg mąki z proszkiem do pieczenia oraz 4 łyżki kakao i piec. Po upieczeniu przekroić na 2 placki.
Masa:
4 żółtka, 1/2 litra mleka, 1 cukier waniliowy, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 10-15 dkg cukru
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, resztę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać mąkę z żółtkami, gotować aż zgęstnieje. Wystudzić,a następnie budyń ten utrzeć z 1 kostką masła.
Piana:
z 4 białek ubić pianę, dodać 16 dkg cukru, ubijąc na parze.

Przełożyć placek masą, na wierzch dać resztę masy, na to ubitą pianę i posypać tartą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiurek 25.10.2010 08:48
na pewno pyszny placuszek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak