Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zraz wołowy dwuosobowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

średnia marchewka 1 szt
średnia pietruszka 1 szt
Korzeń selera 5 dkg
cebula 5 dkg
czosnek 3 ząbki
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna
mąka 2 łyżki
olej do smażenia
sos
reszta warzyw ze zraza
kostka mięsna 1 szt
suszone śliwki 4 szt
jogurt naturalny 100 ml
woda 300 (wrząca)
wołowina 30 (pieczeniowa)
wędzony boczek 1 (parzony)
ogórek małosolny 1/2 szt
pepperoni 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zraz wołowy dwuosobowy

reszta warzyw ze zraza - to, co się nie zmieściło do środka
c,d,
1 mała łyżeczka mąki

Wołowinę nacinamy (w harmonijkę – raz z jednej, raz z drugiej strony – nie do końca) tak, aby powstał płat. Lekko rozbijamy go tłuczkiem, smarujemy musztardą, posypujemy Kucharkiem i pieprzem.
Warzywa kroimy w słupki, 2 razy grubsze od zapałki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Słupki warzyw docinamy tak, aby ich wielkość była taka, jak szerokość zraza.
Na początek zraza kładziemy po słupku każdego warzywa oraz cebulę i czosnek. Ciasno zwijamy. Następnie znowu warzywa i dalej zwijamy. Postępujemy tak do momentu, aż pozostaną nam 3 – 4 cm mięsa. Zwijamy zraz do końca (już bez warzyw) i dokładnie obwiązujemy nitką z każdej strony. Następnie zraz bardzo dokładnie obtaczamy w mące.
Na głębokiej patelni (lub w rondelku) rozgrzewamy kilka łyżek oleju ryżowego. Na gorący tłuszcz wkładamy zraz i na dużym ogniu obsmażamy go z każdej strony. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kostkę mięsną, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy przez 45 minut. Wrzucamy resztki warzyw, suszone śliwki i pokrojony w paski boczek. Dusimy kolejne 15 minut (w międzyczasie sprawdzamy mięso, czy jest wystarczająco miękkie).
Gdy mięso jest już miękkie – wyjmujemy zraz i zdejmujemy nitkę. W razie potrzeby sos zagęszczamy jogurtem wymieszanym z mąką i niewielką ilością zimnej wody.
Ja podałam z kaszą gryczaną i mizerią z pepperoni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 25.03.2011 17:17
Apetyczne!!!
Babciagramolka 25.03.2011 17:01
To taki jak dla nas akurat - pięknie wygląda
Babciagramolka 25.03.2011 17:01
To taki jak dla nas akurat - pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak