Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec z indyka zapiekany w kapuście

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 70 dkg
kapusta kiszona 60 dkg
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
oliwa 1/2 łyżeczki
marynata
oliwa 2 łyżki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1/2 łyżeczki
suszony szczypiorek 1/4 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
twaróg 25 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z indyka zapiekany w kapuście

Składniki marynaty (oprócz ziela i liści) dokładnie ze sobą mieszamy. Marynatą nacieramy mięso, obkładamy je zielem i liśćmi laurowymi i odstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny (najlepiej na noc). Mięso wyjmujemy z marynaty, usuwamy liście i ziele, obsmażamy na suchej patelni teflonowej ze wszystkich stron. Kapustę gotujemy „al. dente”, mieszamy ją z pieprzem i marynatą pozostałą z marynowania mięsa. Twaróg kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy ½ kapusty, mięso i resztę kapusty. Na wierzchu układamy ser. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1,5 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madi356 07.06.2012 13:44
ale apetycznie wygląda
tonia 28.10.2011 14:57
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak