Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parówki z serem w cieście drożdżowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 25 g
masło 50 g
mleko 250 ml
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 3 szklanki
jaja 1 szt
parówki cienkie 10 szt
ser żółty 10 plastrów
oregano 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Parówki z serem w cieście drożdżowym

Masło rozpuścic w garnku, dodac do niego mleko i podgrzac do temperwtury około 40 stopni. Drożdże rozkruszyc i dodac do nich odrobinę ciepłego mleka, mieszczac aż do rozpuszczenia drożdży. Dodac pozostałe mleko, sól, cukier i 2,5 szklanki mąki. Wyrabiac aż ciasto będzie głodkie i lśniące. opuszuc lekko mąka i zostawic na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto przełożyc na stolnicę i wyrobic z pozostałą mąką. Ciasto podzielic na dwie części i rozwałkowac na grubośc około 7mm. Pokroic na 10 długich pasów o szerokości około 3-4cm. Parówki obrac z osłonek i każdą zawinąc w plaster sera. Następnie każdą parówkę zawinąc w pasek ciasta (jak rurkę z kremem). Układac na blaszkach zachowując odstęc, posmarowac rozmąconym jajkiem i posypac oregano. Pozostawic do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec około 12-15 minut w piekarniku ustawionym na termoobieg i temperaturę 190 stopni. Podawac z ketchupem lub innym pikantnym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 07.06.2011 15:40
smaczne
agnieszka214 02.04.2011 08:07
smaczne
monika154 28.03.2011 11:29
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak