Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papier ryżowy 1 opakowanie
piwo jasne 1/2 szklanki
mielona wołowina 25 dkg
mała młoda marchewka 1 szt
kapusta pekińska 2 liście
sos sojowy
sos Worchester
sól
olej do smażenia
grzyby mun 5 szt
cebula 1 szt
makaron ryżowy 5 (w kształcie nitek)

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki

Grzybki Moon zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie kroimy w wąskie paseczki. Kapustę pekińską drobno siekamy. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 minut. Odlewamy wodę i kroimy makaron na 3-centymetrowe fragmenty. Mięso podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy grzyby, makaron i kapustę oraz przyprawy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Piwo wlewamy do głębokiego talerza. Moczymy w nim płatek papieru ryżowego do momentu, aż zrobi się elastyczny. Lekko strzepujemy nadmiar piwa i kładziemy papier na suchej desce. Wkładamy następny płatek do namoczenia.
Na papierze układamy łyżeczkę farszu i zwijamy sajgonkę jak krokiet, czy gołąbek.
Kolejno moczymy papier i zawijamy sajgonki.
Na patelnię wlewamy olej. Jego warstwa musi mieć ponad 2 cm. Smażymy sajgonki na mocno rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony.
Ja podałam sajgonki z surówką z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidorów, kiszonego ogórka oraz jogurtu zmieszanego z majonezem, soli i białego pieprzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 24.08.2011 09:12
smaczne a do tego takie ładne:)
PaniMISIOWA 26.06.2011 10:05
głosik za pyszne smaki :-)
gosia561 20.04.2011 10:21
fajny pomysł z piwkiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak