Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Qrczak by Yvonne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,1 kg
Pasta przyprawowa:
czosnek 4 ząbki
oliwa 1 łyżka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
suszony szczypiorek 1/4 łyżeczki
suszona kolendra 1/4 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki
chilli w proszku 1/4 łyżeczki
tymianek 1/4 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Qrczak by Yvonne

Składniki pasty wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania prawie gładkiej konsystencji (przez ok. 10 sekund). Kurczaka myjemy, usuwamy ewentualne resztki piór, kuper, tłuszcz przy kuprze i wnętrzności. Przy piersiach udkach i grzbiecie delikatnie odrywamy palcami skórę od mięsa. W powstałe kieszonki wkładamy łyżeczką pastę, delikatnie ją po włożeniu rozcierając po mięsie (masując kurczaka). Kurczaka odstawiamy do lodówki na noc.
Dokładnie myjemy mały słoiczek (usuwając etykietkę). Do formy do pieczenia wlewamy ok. ½ l ciepłej (ok. 60 stopni) wody. Słoiczek również napełniamy ciepłą wodą. Na słoiczek nabijamy kurczaka (tak, aby na nim stabilnie siedział). Kurczaka stawiamy w formie do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na stojąco) i pieczemy przez 180 minut (na ostatnie 30 minut włączamy termoobieg).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 25.06.2012 08:13
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak