Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w karmelu

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 5 sztuk
sok z cytryny 1 sztuka
cukier 1 szklanka
cukier waniiowy 1 torebka
miód 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w karmelu

Gruszki obrać , wycisnąć sok z cytryny i połową soku skropić gruszki.Zagotować 1,2 litra wody z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać pozostały sok z cytryny.Do wrzątku włożyć gruszki i gotować 10 minut.Pozostały cukier skarmelizuj na suchej patelni z dodatkiem 2 łyżek wody.Gdy cukier będzie miał złoty kolor dodaj miód, wymieszaj.Gruszki wyłożyć na talerzyki , polać karmelem , podawać deser gorący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 02.07.2012 20:03
mniam
jasiek 28.09.2011 20:33
słodkie
Adamorek 14.09.2011 17:38
świetny sposób na gruszki
Justyna Jussstiii 22.08.2011 13:35
super
Adamorek 28.06.2011 13:25
fajne zestawienie z karmelem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak