Gruszki w karmelu

Gruszki w karmelu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    5 sztuk
  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniiowy

    1 torebka
  • miód

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obrać , wycisnąć sok z cytryny i połową soku skropić gruszki.Zagotować 1,2 litra wody z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać pozostały sok z cytryny.Do wrzątku włożyć gruszki i gotować 10 minut.Pozostały cukier skarmelizuj na suchej patelni z dodatkiem 2 łyżek wody.Gdy cukier będzie miał złoty kolor dodaj miód, wymieszaj.Gruszki wyłożyć na talerzyki , polać karmelem , podawać deser gorący.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli82

02.07.2012 20:03
mniam

jasiek

28.09.2011 20:33
słodkie

Adamorek

14.09.2011 17:38
świetny sposób na gruszki

Justyna Jussstiii

22.08.2011 13:35
super

Adamorek

28.06.2011 13:25
fajne zestawienie z karmelem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat