Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowe kostki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
jajko 1 sztuka
miód 12 g
mleko 2 łyżki
masło 10 dag
starta skórka z cytryny
laska wanili 1 sztuka
folia do pieczenia
pomarańcza 2 sztuki
miód 2 łyżki
krem orzechowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe kostki

SKŁADNIKI OD 1-8 SĄ NA CIASTO.
SKŁADNIKI OD 9-11 SĄ NA NADZIENIE I DO PRZYOZDOBIENIA.

Zmiksować mąkę, jajko, miód, mleko, tłuszcz w kawałeczkach, startą cytrynę i wanilię. Zimnymi rękami szybko zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować ciasto między przeźroczystymi foliami i pokroić na kwadraciki. Rozłożyć na blaszce wyłożonej folią (lub wysmarowanej tłuszczem) i piec przez 12 minut na złotożółty kolor w nagrzanym do 175 stopni C piecyku. Pomarańcze pokroić w cienkie paseczki. Zagotować 80 ml wody, wrzucić pomarańcze i gotować jeszcze przez 10 minut na słabym ogniu. Dodać miód. Połowę kwadracików posmarować kremem, ułożyć na nich pozostałe, lekko docisnąć i przyozdobić paskami pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak