Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierekaczewnik

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 60 dkg
żółtko jajek 3 szt
sól 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka
woda 250 ml
Farsz:
mięso z udźca indyczego 50 dkg
cebula 15 dkg
sól
masło do smarowania ciasta 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierekaczewnik

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 6 części. Każdą rozwałkować na jak najcieńszy placek, a następnie placek rozciągnąć tak, aby ciasto stało się przezroczyste. Placki układać jeden na drugim, przekładając je lnianymi ściereczkami. Masło stopić, zostawić do ostygnięcia.
Mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Zmieszać ze sobą mięso, cebulę, sól i pieprz.
Na posypanej mąką stolnicy ułożyć pierwszy prostokąt ciasta. Obficie posmarować go płynnym masłem. Nałożyć na niego drugi placek, znowu posmarować go masłem (najlepiej za pomocą pędzelka). Tak samo postępować z pozostałymi plackami. Na ostatnim ułożyć farsz, zwinąć wszystko w rulon. Dokładnie zalepić brzegi.
Okrągłą (średnią) tortownicę dokładnie wysmarować masłem.
Rulon ciasta zwinąć na kształt skorupy ślimaka. Przenieść do tortownicy. Wierzch obficie posmarować masłem.
Piec 60 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marika_4466 21.02.2013 20:30
od dawna mam na to chrapkę! pyszności :)
Pacia 22.01.2012 10:36
super-do wypróbowania
ben-ka 09.08.2011 10:36
wow ale nazwa ! a jakie to smaczne musi być:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak