Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z selera

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

seler korzeniowy 1 kg
marchew 20 dkg
pietruszka korzeń 10 dkg
cebula 30 dkg
masło 10 dkg
czosnek
bulion cielęcy 2 kostki
woda 1 szklanka
delikat do mięs
Pieprz biały mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szklanki
jajko 5 szt
suszone śliwki bez pestek 10 szt
mąka 1 łyżeczka
borowiki 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z selera

Wykonanie:
Seler, obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy wszystko do garnka, dodajemy wodę i kostki rosołowe. Gotujemy 1 godzinę na bardzo małym gazie (co 10 - 15 minut mieszając). Czosnek wraz z grzybami wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy do warzyw, odkrywamy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, bardzo często mieszając(do całkowitego odparowania wody). Następnie dodajemy pieprz, majeranek, gałkę i Delikat. Zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy masę i pozostawiamy ją do ostygnięcia. 2 keksówki o dł. 25 cm. lub 1 dużą blachę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do wystudzonej masy dodajemy 5 żółtek i ¾ szklanki bułki tartej. Śliwki obtaczamy w mące. Masę dokładnie wyrabiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do masy selerowej i mieszamy. Połowę masy wykładamy do jednej foremki, do drugiej połowy masy dodajemy śliwki i mieszamy. Wykładamy ją do drugiej foremki. Pasztet pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pacia 04.04.2012 08:15
nigdy nie jadłam takiego pasztetu-ale chętnie spróbuję
Yvonne 25.03.2011 21:39
i ciekawie smakuje :)
1j1o1l1a1 24.03.2011 23:08
ciekawie się zapowiada :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak