Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Montignac w górach

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczarki 15 dkg
cebula 10 dkg
czosnek
pierś z kurczaka 30 dkg
Kminek mielony Prymat
sól
Pieprz biały mielony Prymat
oliwa 1/2 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
śmietana 12% 100 ml
sól
marynata
oliwa 1/2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
rozmaryn 1/2 łyżeczki
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 mielona
ocet jabłkowy 1/2 łyżeczki
kapusta kiszona 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Montignac w górach

Z podanych składników przygotować marynatę. Każdą (pojedynczą) z piersi kurczaka podzielić na 3 części. Włożyć do miski, wlać marynatę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
Kapustę kiszoną, cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Na patelnię wlać oliwę, obsmażyć na ostrym ogniu pierś (po 3 minuty z każdej strony), mięso wyjąć, wsypać cebulę, smażyć prze 4 minuty, dodać pieczarki i smażyć prze kolejne 5 minut. Dorzucić kapustę i przyprawy. Dokładnie wymieszać, przykryć patelnię i dusić przez 30 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Wyłożyć 1/3 duszonej kapusty. Kawałki piersi posmarować z 1 strony koncentratem pomidorowym (ok. ½ łyżeczki koncentratu zachować). Na kapuście ułożyć mięso (posmarowaną stroną do góry). Następnie wyłożyć kolejną 1/3 kapusty, mięso z koncentratem i resztę kapusty. Pozostały koncentrat rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody i polać tym wierzch „zapiekanki”. Śmietanę wymieszać z solą, wyłożyć na górę, wyrównać powierzchnię.
Zapiekać 30 minut na drugim od dołu poziomie piekarnika w temp. 180 stopni, następnie przenieść naczynie na górny poziom piekarnika (najwyżej, jak się da) i piec kolejne 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 14.02.2014 09:20
prze piękne naprawdę fantastycznie wygląda
IZABELA29 06.05.2013 09:45
świetnie to wygląda
jerzy3 23.04.2013 19:11
brzmi smacznie
Jodaj 28.02.2013 14:59
wygląda bardzo apetycznie
Pacia 14.02.2012 14:44
bardzo oryginalne
Renataj 18.01.2012 23:22
Bardzo apetyczne danie.
Ewelina38 13.06.2011 21:23
pięknie wygląda, ciekawe jak smakuje - bardzo kuszące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak