Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w plastry

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,6 kg
Nadzienie:
łopatka wieprzowa (bez kości) 20 dkg
wątróbka drobiowa 6 dkg
czosnek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/4 szklanki
suszone śliwki bez pestek 3 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Do posmarowania kurczaka:
miód 1/2 łyżeczki
woda 3 łyżki
cebula 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w plastry

Z kurczaka wyjąć kości, pozostawiając jedynie końcowe kości w udkach. Otwory po skrzydłach i końcówkę szyjki związać ściśle nitką.

Łopatkę i wątróbkę zmielić, śliwki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki nadzienia włożyć do miski i wyrobić masę jak na mielone.
Nadzieniem napełnić kurczaka. Nie należy wkładać do kurczaka zbyt dużo nadzienia, gdyż może on podczas pieczenia popękać. W kurczaku powinien zostać luz na włożenie dłoni. Następnie kurczaka zasznurować używając nitki i wykałaczek. Wbić pierwszą wykałaczkę na początku otworu w kurczaku. Nitkę ułożyć nad wykałaczką. Następnie oba końce nitki przełożyć pod wystającymi końcami wykałaczki (z obu stron, każdy koniec nitki osobno). Zawiązać na supeł. Wbić (w odległości ok. 1,5 cm) drugą wykałaczkę i końce nitek przełożyć pod wystającymi końcówkami wykałaczki i znowu zawiązać. Czynność powtarzać do momentu, kiedy otwór będzie dokładnie zaszyty.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Kurczaka ułożyć na blaszce do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec do momentu, aż skóra będzie pięknie zrumieniona (ok. 1,5 godziny). Jeżeli kurczak rumieni się nierównomiernie, na 15 minut przed końcem pieczenia, bledsze miejsca należy posmarować wodą z miodem, a następnie zwiększyć temperaturę do 250 stopni.
Kurczaka podajemy na ciepło, lub na zimno, krojąc w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 24.03.2011 18:08
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak