Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety imieninowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 100 g
mąka orkiszowa 50 g
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
mleko 1 szklanka
Farsz:
mięso z kurczaka gulaszowe 25 dkg
bulion cielęcy 1 kostka
olej 2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna
jajko 1 szt
woda gazowana 1/2 (mineralna)
grzyby suszone 8 szt
cebula 5 siekana
Mieszanka: 4 łyżki
olej rzepakowy 4 ("canoli")
olej z czerwonej palmy 4 łyżki
kapusta kiszona 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety imieninowe

c.d
.Do panierowania:
1 szklanka bułki tartej
1 jajko
¼ szklanki mleka
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
1/8 łyżeczki Kucharka

Olej do smażenia

W garnku doprowadzamy do wrzenia 1 litr wody. Wkładamy mięso, kostkę rosołową i grzyby. Gotujemy przez 15 minut na średnim płomieniu. Wyjmujemy mięso, do wywaru wrzucamy kapustę. Gotujemy do momentu, aż kapusta zmięknie. Mięso bardzo drobno siekamy. Cebulę szklimy na oleju. Ugotowaną i przestudzoną kapustę wraz z grzybami drobno siekamy. Wszystkie składniki farszu wrzucamy do miski i mieszamy do momentu, aż farsz zacznie odstawać od łyżki.

Z podanych składników przygotowujemy rzadkie ciasto (w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka). Smażymy naleśniki.

Zawijamy krokiety.

Jajko rozkłócimy z mlekiem i przyprawami.

Krokiety panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 11.01.2017 19:06
smaczne danie
pacpaw 08.07.2011 21:21
jeśli imieniny wyszły takie jak krokiety to musiało być bombowo :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak