Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki wieprzowe w sosie cebulowo-paprykowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe 1/2 kg
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
sól do smaku
przyprawa smak wiosny do smaku
jajko 1 szt
mąka pszenna do obtoczenia
woda 1 szkl
kostka rosołowa 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki wieprzowe w sosie cebulowo-paprykowym

Do miseczki dodać mięso, obraną i pokrojoną w drobną kostkę 1 cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnke, wbić jajko. Wszystko przyprawić i połączyć ze sobą. Z przygotowanego mięsa lepić klopsiki(małej wielkości). Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Przygotowane klopsiki wyjąć z patelni. Kostkę warzywną rozpuścić we wrzącej wodzie, a następnie bulion wlać na patelnię. Dodać odrobinę tłuszczu (czyli tego na czym smażyły się klopsiki). W międzyczasie paprykę odsączyć, pokroić na mniejsze części, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Warzywa umieścić na rogrzanej patelni wraz z małą ilością oleju, smażyć, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec warzywa dodać do sosu. Powyższy sos możnaa zaciągnąć odrobiną mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Przygotowane klopsiki spowrotem umieścić na patelnię(tam ,gdzie jest sos z warzywami) i wszystko ze sobą podgrzać. Podawać z ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 29.03.2011 20:56
pyszne, takie domowe
ewasylwia 24.03.2011 17:29
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak