Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek grillowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek
olej rzepakowy 150 ml
Pieprz czarny mielony Prymat
liść kafiru
ocet jabłkowy 20 ml
karkówka 1 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek grillowy

Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm. Delikatnie wałkujemy wałkiem do mięsa. Mieszamy olej z przyprawą do grilla, pieprzem i octem winnym. Ząbki czosnku kroimy na plasterki (wzdłuż). Na dnie naczynia układamy 5 liści laurowych, 1 liść Kafiru, 5 kulek ziela oraz 1/3 czosnku. Wylewamy na to 5 łyżek marynaty i układamy rozwałkowany karczek. Na karczku układamy 1/3 czosnku i polewamy marynatą. Kładziemy 3 – cią warstwę mięsa. Na niej układamy resztę czosnku oraz pozostałe przyprawy. Zalewamy resztą marynaty. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Grillujemy obracając tylko raz! Dzięki temu karczek pozostanie soczysty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak