Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane skrzydełka z sosem pomidorowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka z kurczaka 1 kg
pieczarki 300 g
cebula biała 1,5 sztuki
sól 1 sczypta
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 szczypta
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 2 łyżeczki
pomidory krojone z puszki 1 sztuka
czosnek marynowany 14 ząbków
olej do smażenia 1 łyżka
Bazylia suszona Prymat 1,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane skrzydełka z sosem pomidorowym

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy, osuszamy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy olej na patelni i wkładamy cebulę. Po 2 minutach dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Ze skrzydełek małym nożem ostrożnie usuwamy kości . Pozostawiamy końcówkę skrzydełka. Kawałki mięsa i skóry, które nam zostaną po usunięciu mielimy w rozdrabniaczu i dodajemy do pieczarek i cebuli. Skrzydełka nacieramy przyprawami i wypełniamy farszem. Końcówkę skrzydełek spinamy wykałaczką. Doprawione skrzydełka wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy w 180 C około 40 minut.
Po tym czasie skrzydełka wyjmujemy z rękawa a powstały sos przelewamy do rondelka. Skrzydełka zapiekamy już bez rękawa około 10-15 minut.
Do sosu ze skrzydełek dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku marynowanego Smak . Doprawiamy bazylią i pieprzem kolorowym ( nie dałam soli). Dusimy na małym ogniu około 15 minut.
Skrzydełka po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. Usuwamy z nich wykałaczki i układamy na talerzyku. Skrzydełka polewamy sosem pomidorowym z czosnkiem i posypujemy kiełkami, które stanowią świetne dopełnienie tej potrawy.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kochanyptysiu 31.10.2011 09:33
świetne
Smakosz6 29.07.2011 09:08
mniam
Jolanta40 06.04.2011 19:40
cieszę się, że przepis się podoba
ZEWA 06.04.2011 12:28
pycha
ZEWA 06.04.2011 12:28
pycha
SmacznaPyza 28.03.2011 12:31
bardzo, bardzo apetyczne! udka już trybowałam, do skrzydełek podejścia nie było, ale Twój przepis tak kusi, że chyba nadszedł ten czas :-)
novita23 26.03.2011 21:38
smaczne
Jolanta40 25.03.2011 15:29
dziękuję
Anita21 25.03.2011 15:23
świetny przepis i bardzo apetyczne zdjęcie :)
ewasylwia 25.03.2011 13:50
super wygląda
Karolek1 25.03.2011 09:05
Niezwykle apetycznie wygląda to danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak