Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka po góralsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śmietana 12% 200 ml
sól
przyprawa do golonki Prymat
olej 5 łyżek
marynata
olej 0,25 szklanki
przyprawa do golonki Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat
golonka wieprzowa 1 tylna
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
cebula 1 szt
kapusta kiszona 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka po góralsku

Składniki marynaty (oprócz liści i ziela) dokładnie mieszamy ze sobą. Golonko pozbawiamy ewentualnej szczeciny (opalając ją nad gazem), dokładnie płuczemy. Nacieramy marynatą, obkładamy liśćmi oraz zielem i zostawiamy w lodówce na 24 godziny, następnie gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kość. Kapustę gotujemy przez około 20 minut. Na zimną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, włączamy gaz i smażymy aż cebula się zeszkli. Dokładamy kapustę i przyprawę do golonki. Smażymy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z solą. Golonko dzielimy na 2 porcje. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy ½ kapusty, golonko i resztę kapusty. Wygładzamy powierzchnię i wylewamy na nią śmietanę z solą. Zapiekamy (pod przykryciem) przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 03.04.2013 09:57
mniam mniam
justyna54 23.06.2011 20:30
mój mąż to uwielbia
Beatris 08.05.2011 16:58
Pięknie przystrojona.
Margo1 22.04.2011 22:25
ciekawie wygląda
Margo1 22.04.2011 22:25
ciekawie wygląda
Smakosz6 19.04.2011 11:52
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
halina16 24.03.2011 11:10
smaczna golonka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak