Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wino z czarnej porzeczki

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Poznaj domowy przepis na pyszne wino z czarnej porzeczki przygotowywane w dużym słoju z rurką do fermentacji. 

Składniki:

czarna porzeczka 2 kg
woda 4 litry
cukier 1 kilogram
drożdze winne wg instrukcji na opakowaniu

Przepis i sposób przygotowania na: Wino z czarnej porzeczki

Do przygotowania wina z czarnej porzeczki potrzebujesz tylko kilku składników: owoców, cukru, wody i drożdży winnych. Niezbędny będzie także duży słój do fermentacji z dziurką w korku, do której jest włożona specjalna rurka.

Pamiętaj by do wina z czarnej porzeczki użyć najlepszych, dojrzałych owoców. 

Porzeczki myjemy, przebieramy oraz miażdżymy. Umieszczamy w słoju wraz z wodą, cukrem i drożdżami winnymi.

Zamykamy słój, a w otwór na górze wkładamy rurkę do fermentacji. Zostawiamy na około 6 tygodni. 

Po tym czasie wino przelewamy 2 razy i pozostawiamy by się dobrze sklarowało.

Gotowe wino z czarnej porzeczki przechowuj w butelkach w piwnicy lub innym ciemnym i chodnym miejscu. Zgodnie z zasadą "im starsze tym lepsze", wino z czarnej porzeczki będzie smakować najlepiej gdy będzie długo leżakować. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena1110 27.04.2011 07:46
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak