Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Garczek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 0,5 kg
cienka kiełbasa 0,5 kg
liście kapusty do wyłoż garnka
kapusta 0,25 główki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
boczek wędzony 0,5 ze skórą

Przepis i sposób przygotowania na: Garczek

Z boczku zdejmujemy skórę. Ziemniaki, cebulę, połowę boczku i kiełbasę kroimy w kostki o boku ok. 5 mm. Kapustę szatkujemy. Resztę boczku kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm. Mieszamy w misce ziemniaki, boczek, kiełbasę, kapustę, cebulę i przyprawy.
Żeliwny garnek smarujemy wewnątrz olejem. Na dno kładziemy skórę z boczku, boki obkładamy boczkowymi plastrami. Następnie garnek dokładnie wykładamy liśćmi kapusty tak, żeby kapusta wystawała z garnka. Wsypujemy przyprawioną mieszankę ziemniaków, cebuli, kapusty, kiełbasy i boczku. Przykrywamy liśćmi kapusty.
Garnek przykrywamy i stawiamy na żarzącym się drewnie. Dusimy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak