Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki cielęce

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki cielęce 50 dkg
marchewka 50 g
średnia pietruszka 1 szt
Korzeń selera 50 g
Majeranek suszony Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
bulion cielęcy 1 kostka
Pieprz biały mielony Prymat
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
ziele angielskie
mąka 1 łyżka
klarowane masło 1 łyżka
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki cielęce

Flaki dokładnie płuczemy, kroimy w paseczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Wodę odlewamy, czynność powtarzamy dwukrotnie. Przecedzamy flaki i zalewamy je wrzącą wodą. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do flaków wraz z obraną (całą) cebulą, liściem i zielem. Gotujemy do momentu, aż flaki będą miękkie. Następnie dodajemy majeranek, gałkę, kostkę rosołową, pieprz i maggi. Na patelni delikatnie rumienimy mąkę, dodajemy masło i robimy jasną zasmażkę. Zostawiamy ją do ostygnięcia. Zimną zasmażkę rozprowadzamy gorącym płynem, rozpuszczamy ewentualne grudki i wlewamy do flaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pigila
pigila 22.04.2011 23:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak