Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny kociołek

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka bez kości 500 gram
pieprz mielony 1 szczypta
tymiane, 1 szczypta
cebula biała 1 sztuka
zielona papryka (świeża) 1 sztuka
żółta papryka (świeża) 1 sztuka
marchewka duża 2 sztuki
pietruszka 1 szczypta
koper 1 szczypta
mąka pszenna 3 łyżki
przyprawa do gulasz 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
papryka czerwona 1 sztuka
olej 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny kociołek

Mięso pokroić w kostkę, drobno starty tymianek i pieprz wymieszać z mięsem – odstawić. W garnku zagotować szklankę wody, dodać mięso, wsypać ostrą paprykę (ilość wedle uznania – zależy jak bardzo pikantna ma być potrawa) i wlać olej. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w talarki, cebulę w drobną kostkę. Wsypać przyprawę do gulaszu – mniej więcej 3 łyżki. Dodać paprykę, marchew i cebulę oraz starty na tarce czosnek (na najmniejszych oczkach). Gotować jakieś 10 minut. Następnie odlać do kubka trochę „sosu” z gotującego się garnka i wsypać jakieś 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudy. Jeśli nie udało nam się i grudki powstały, najlepiej wlewać to przez durszlak – wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu 4 minuty. Na końcu posypać pietruszką lub koprem. Możecie używać własnych metod zagęszczania sosu – wedle uznania :]

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 26.04.2011 21:58
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak