Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany z mozzarellą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 3 szt
mozzarella 400 g
sok z cytryny 1 szt
szczypiorek usiekany 2 łyżki
pietruszka 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
ocet winny 1 łyżka
sól
pieprz
jogurt naturalny 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany z mozzarellą

Bakłażany dokładnie umyć i pokroić w krążki, a następnie oprószyć solą i skropić ½ porcji soku cytrynowego. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie warzywa opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Mozzarellę pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać do 220˚C. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian plastry bakłażana i mozzarelli. Oprószyć solą i pieprzem i skropić olejem. Zapiekać w piekarniku do chwili, gdy ser się roztopi. Do jogurtu dodać zieleninę i czosnek. Całość zmiksować. Tak przygotowany sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać ocet i pozostały sok cytrynowy. Sos rozlać obok bakłażanów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 03.09.2013 08:59
prawdziwa pychotka :-)
Pani Domu 01.08.2012 18:50
świetny pomysł
Pani Domu 01.08.2012 18:50
świetny pomysł
fictor123 12.03.2012 07:36
super
fictor123 12.03.2012 07:36
super
Wacław 24.12.2011 10:56
smaczne !
kanu83 03.07.2011 16:17
wow
Marzena34 27.03.2011 18:46
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak