Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 35 dkg
cienka kiełbasa drobiowa 2 szt
pieczarki 10 dkg
woda 500 ml
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Kucharek przyprawa uniwersalna
kminek Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
kostka rosołowa 1 szt
boczek parzony 10 dkg
cebula 1 szt
kapusta 1,5 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z młodej kapusty z pieczarkami

Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy na bardzo małym gazie pod przykryciem.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w plasterki, odcinamy z nich tłustą część. Część chudszą boczku kroimy w paseczki, tłustą w bardzo drobną kosteczkę. Kiełbasę i łopatkę kroimy w kostkę.
Na suchą zimną patelnie wrzucamy kostki tłuszczu z boczku. Wytapiamy. Dokładamy paski z części chudszej i kiełbasę.
Na drugą patelnię odlewamy 4 łyżki tłuszczu powstałego z wytopionego boczku, rozgrzewamy go i wrzucamy łopatkę. Smażymy ją pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodajemy cebulę i smażymy razem do momentu, aż cebula lekko się zrumieni.

Gdy kapusta nieco zmięknie, odkrywamy pokrywkę i wrzucamy do garnka podsmażony boczek z kiełbasą oraz łopatkę z cebulą. Dodajemy przyprawy. Dusimy razem aż odparuje większość wody.

Pieczarki kroimy w pół-plasterki. Wrzucamy je na patelnię po smażeniu boczku i smażymy przez około 5 minut często mieszając. Dokładamy do bigosu.

Bigos dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak