Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan w doborowym towarzystwie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 40 dkg
pieczarki 10 dkg
brokuł 1/4 szt
przyprawa do gyrosa
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
Pieprz biały mielony Prymat
oliwa 2 łyżki
bakłażan 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan w doborowym towarzystwie

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę ok. 3 x 3 cm mięso, posypujemy przyprawą do grosa, przykrywamy i dusimy na minimalnym ogniu do miękkości mięsa (ok. 30 minut).
Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm, układamy na sitku lub kratce, posypujemy z obu stron solą i odstawiamy na 15 minut.
Brokuła moczymy przez 10 minut w osolonej wodzie, następnie gotujemy na parze (bez przykrycia).
Plastry bakłażana płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy drugą patelnię. Plastry bakłażana smarujemy (najlepiej za pomocą pędzelka) pozostałą oliwą. Układamy na patelni i smażymy przez 5 minut. Odwracamy, posypujemy ziołami prowansalskimi i solą, dosmażamy przez kolejne 5 minut na ostrym ogniu. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
Pieczarki kroimy na 4 części każdą, wsypujemy na patelnię, na której smażył się bakłażan i smażymy na ostrym ogniu do czasu, aż nabiorą złotego koloru. Solimy do smaku.
Szynkę przyprawiamy solą i białym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak