Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka paprykowa z jajkami po hiszpańsku
Warzywa obrać, oczyścić i umyć. Cebule pokroić w półplasterki. Paprykę pokroić w cienkie i krótkie paseczki. Czosnek i chili posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Na oliwie przesmażyć czosnek z cebulą i chili. Dodać paprykę, pomidory i przyprawy. Dusić 20 minut na średnim ogniu, często mieszając. Paprykarz wymieszać ze startym parmezanem.
Przełożyć do 6 kokilek lub żaroodpornych miseczek. W każdej porcji zrobić łyżką wgłębienie i wbić do środka po jednym jajku. Kokilki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez 4-5 minut, aż jajko się zetnie, a ser roztopi. Podawać udekorowane świeżym tymiankiem.