Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto \"Niebo w gębie\"

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
mąka 0,5 kg
jajko 1 szt
miód płynny 3 łyżki
cukier 10 dag
margaryna 10 dag
mleko 10 łyżek
mleko 0,75 l
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka krupczatka 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 szt
margaryna 15 dag
cukier 4 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto \"Niebo w gębie\"

Przygotować ciasto:mąkę przesiać,dodać pozostałe składniki,zagnieść gładkie ciasto o konsystencji podobnej do pierogowego.Podzielić na połowę,upiec dwa placki.Każdy rozwałkować na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze,piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.Wyjąć,ostudzić.Przygotować krem:Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozprowadzić w kilku łyżkach zimnego mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym,wlać mąkę,ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia,przestudzić.Margarynę utrzeć z cukrem,dodawać po łyżce zimny budyń,aż masa stanie się gładka i jednolita.Przygotowanym kremem przełożyć placki,docisnąć.Przechowywać w lodówce.Wierzch ciasta możemy pokryć polewą z ciemnej czekolady i ewentualnie ozdobić wzorami z białej.Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 29.06.2011 09:51
pycha
magical66 23.03.2011 18:24
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak