Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
sól
jajko 1 szt
mąka 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy

Ziemniaki obierz, umyj. 1/3 ziemniaków ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, odparuj, przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masę przełóż na sitko wysłane gazą, i odciśnij sok do podstawionej miseczki, pozostaw na 15 minut. Gdy na dnie miseczki osiądzie skrobia, ostrożnie zlej sok z wierzchu. Osad wymieszaj z surowymi i ugotowanymi ziemniakami, posól, dodaj jajko, mąkę i wymieszaj. Z masy formuj nieduże kule lub łezki i kładź je na wrzącą osoloną wodę. Gotuj około 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 03.01.2014 07:35
Takie lubię :)
Ewelina47 16.08.2012 21:54
lubię bardzo takie pyzy
Ada-Gaba 27.01.2012 07:03
fajniutkie
ankaryba 14.11.2011 23:58
pyszności
rzenia15 22.10.2011 20:06
pycha
Justyna Jussstiii 16.08.2011 15:08
super
misia53 09.04.2011 22:54
śliczne
pacpaw 09.04.2011 17:57
jakie piękne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak