Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 3 sztuki
oliwa 4 łyżki
cebula 2 sztuki
ząbki czosnku 2-3 sztuki
tymianek
masło 2 łyżki
sól
pieprz
kremówka 200 ml
borowiki 400 g
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanie

Polędwiczki umyć, osuszyć. Na marynatę wymieszać czerwone wino z 2 łyżkami oliwy. Dodać 1 cebulę startą na tarce, 2 ząbki czosnku zmiażdżone ze szczyptą soli, pół łyżeczki suszonego tymianku i pieprz do smaku. Do przygotowanej marynaty włożyć polędwiczki. Odstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin. W rondelku na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojone grzyby i smażyć razem, aż puszczą sok. Oprószyć solą oraz pieprzem i dusić we własnym sosie pod przykryciem przez ok 20 minut. Następnie wlać kremówkę i razem zagotować. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć polędwiczki i usmażyć na rumiano z każdej strony. Oprószyć solą oraz pieprzem. Pokroić na grubsze plasterki, włożyć do grzybów i razem dusić jeszcze 10 minut. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak