Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Befsztyki na grzance

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

befsztyk 6 sztuk
boczek 3 cienkie podłużne plasterki
oliwa 2 łyżki
sól
pieprz
masło 50 g
chleb tostowy 6 kromek
madera 2-3 łyżki
pasztet 100 (z wątróbki)

Przepis i sposób przygotowania na: Befsztyki na grzance

BEFSZTYKI POWINNY BYĆ GRUBOŚCI 2,5-3 cm ZE ŚRODKOWEJ CZĘŚCI POLĘDWICY WOŁOWEJ.

Befsztyki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Cienkie i długie plasterki boczku przekroić wzdłuż na połówki. Krawędzie befsztyków owinąć plasterkami boczku, przebić szpadką lub związać nicią kuchenną. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć befsztyki u smażyć na rumiano z obu stron. Oprószyć je solą i pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na złoty kolor kromki chleba tostowego. Pasztet z wątróbek drobiowych rozetrzeć na krem z dodatkiem madery. Na gorących grzankach ułożyć usmażone befsztyki, udekorować je można przybróbką drobiową i podawać.
Befsztyki można przybrać połówką czarnej oliwki lub klasycznie plasterkiem trufli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak