Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 2 szt
cukier 2 łyżki
mleko 1 szklanka
mąka 1 szklanka
sól 1 szczypta
olej ryżowy 1/4 szklanki
olej do smażenia
Farsz:
cukier trzcinowy 2 łyżki
woda gazowana 1/2 (mineralna)
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy je na suchą patelnię, wsypujemy cukier i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dokładamy rodzynki i smażymy wszystko jeszcze przez 10 minut. Odstawiamy.
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wrzucamy/wlewamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Smażymy naleśniki, skrapiając co 3-ci naleśnik patelnię olejem.
Na każdy naleśnik kładziemy po łyżce farszu, rozsmarowujemy go na połowie naleśnika i zwijamy w rulonik.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 07.05.2012 21:18
wyglądają przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak