Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona karkówka

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 2 kg
czosnek 6 ząbków
skórka z cytryny 3
natka pietruszki 3 łyżki
papryczka chili
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona karkówka

Czosnek wycisnąć albo drobniutko poszatkować , imbir i skórkę z 3 cytryn, natkę poszatkować . To wszystko włożyć do miseczki dodać sól i utrzeć bardzo dokładnie .Długim nożem robimy dziurę na wylot Połowę masy z przypraw po wsadzać do środka a resztą dobrze natrzeć mięso całe . Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na góra 2 dni. Potem wyjmujemy z foli kładziemy do brytfanki polewamy olejem , przykrywamy i pieczemy do 1,5 godziny w 180 st. W brytfance powinien utworzyć się sosik to możemy od czasu do czasu polewać nim mięso. Przed końcem pieczemy zdejmujemy pokrywkę i jeszcze 15 minut pieczemy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 02.02.2013 13:48
lubię pieczone mięsko
ElizaT 02.04.2011 16:58
najs

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak