Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem grzybowo – jarzynowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron al dente 10 dkg
grzyby leśne 15 dkg
marchewka 5 dkg
pietruszka 5 dkg
seler 5 dkg
cebula 5 dkg
Papryka słodka mielona Prymat
suszony liść kafiru 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
jogurt naturalny 150 ml
śmietana 12% 50 ml
olej ryżowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem grzybowo – jarzynowym

Grzyby myjemy, kroimy na większe kawałki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 5 minut (wywar zachowujemy). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone w słupki: marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy wszystko przez 5 minut często mieszając. Dokładamy grzyby, koperek, paprykę, liść Kafiru, sól i pieprz. Wlewamy 1 szklankę wywaru z grzybów. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Mąkę mieszamy z jogurtem, śmietaną i ¼ szklanki wywaru z grzybów. Wlewamy mieszankę do grzybów i doprowadzamy do wrzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.08.2011 08:27
przepis na czasie
ben-ka 07.08.2011 21:21
przepis na czasie,grzybki juz zbieramy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak